Rómovia v obci Svinia prevzali 84 kachlí na tuhé palivo

23.11.2004 Celý región

Obyvatelia rómskej osady v obci Svinia v okrese Prešov prevzali 16. novembra 84 kachlí na tuhé palivo. Je to jeden z výsledkov realizácie projektu Habitat fo...
Obyvatelia rómskej osady v obci Svinia v okrese Prešov prevzali 16. novembra 84 kachlí na tuhé palivo. Je to jeden z výsledkov realizácie projektu Habitat for Humanity International (HFHI) a slovenskej neziskovej organizácie ETP Slovensko - Centrum pre udržateľný rozvoj. Jeho zmyslom je zlepšovať životné podmienky asi 700 Rómov v obci.

Projektový manažér ETP Štefan Kubinec informoval, že piecky poskytol so 17-percentnou zľavou ich výrobca firma Thorma, a. s. , Fiľakovo. Zabezpečil aj ich dovoz kamiónom rovno do osady. Jeden kus vyšiel na asi 5500 korún. Žiadatelia o pomoc mali možnosť vybrať si buď kachle, alebo v rovnakej sume dvojposteľ, či linoleum na podlahu.
Jedným z tých, ktorí si zvolili piecku bol 61-ročný Ján Čikala, jeden z najstarších Rómov v osade. V írečitej šarištine povedal, že dar si pochvaľuje, lebo je už zima. Vyslovil obavy, či všetkým obdarovaným vydrží. \"Oni to zničia, \" povedal.
Dary z prívesu nákladného auta vydávali pracovníci ETP v osade Martin Lipták a Martina Temkovitzová. Obaja vedeli komu presne patria, a to aj preto, lebo disponovali zoznamom tých, ktorí od augusta čistili obec. V súčasnosti je na aktivačných prácach 30 Rómov.
Spoločný projekt, ktorý finančne podporuje HFHI v obci Svinia realizuje ETP Slovensko od začiatku septembra 2004. Doteraz si Rómovia upratali v osade, s podporou domáceho podnikateľa vybudovali nový zásobník pitnej vody (je zdrojom pitnej vody pre celú osadu), vybudovali nové chodníky, vyčistili studne pitnej vody v osade a vysypali štrkom spoločné priestranstvá. Ich chatrče boli deratizované. Na čistení osady sa 20. októbra zúčastnil aj riaditeľ HFHI Don Haszczyn.
HFHI je medzinárodná organizácia, ktorá pomáha ľuďom s nízkymi príjmami stavať vlastné domy. So samosprávou obce Svinia jej zatiaľ nevyšiel asi štyri roky pripravovaný projekt výstavby novej osady v katastri obce. Kubinec naznačil, že sa zámeru nevzdávajú a hľadajú novú dôveru u predstaviteľov obecnej samosprávy.
(jj)
 

Vyberte región